Дунаєвецький НВК "ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія"
Меню сайту
Категорії розділу
Методична робота [101] Виховна робота [266]
Новини бібліотеки [6]
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всего ответов: 228
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

00:15
Міжнародний день рідної мови

  «Красо моя! В тобі і мудрість віків, і пам'ять тисячоліть,

і зойк матерів у лиху годину, і переможний гук лицарів у днину побідню,

і пісня серця дівочого в коханні своїм, і крик новонародженого. 

       Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Це всесвітнє свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.
Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. 
За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злетів і падінь. Сьогодні, згідно Статті 10 
Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». Наша мова є рідною майже для 50 мільйонів чоловік.

З метою відзначення Міжнародного дня рідної мови у Дунаєвецькому НВК "Загальноосвітня школа І-ІІІ ст., гімназія" по класах було організовано та проведено години спілкування, відкриті уроки, конкурси, вікторини, віртуальні подорожі. Наприклад,учням дуже сподобалася  година спілкування "Любіть рідне слово" у 4-А класі, "Шануймо материнську мову" у 4-В класі, вікторина "Океаном рідної мови" (2-Б клас гімназії).

Також було проведено "диктант єдності" українською мовою  у молодших  класах  та у класах  гімназії. 

Бібліотекарі комплексу організували довідковий стіл "Мова наша солов'їна". З пізнавальною метою було проведено радіолінійку  "21 лютого - Міжнародний день рідної мови". Цього ж дня у класах гімназії відбулися інформаційні години "Мова - скарб народу".

 Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 436 | Додав: sochatyk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Архів записів
Друзі сайту